Znajdź interesujący Cię artykuł:
Wszystkie artykuły:
W ostatnim wpisie dość obszernie omówiliśmy sobie powody powstawania rotacji stopy w tylnej nodze w trakcie biegu (tzw. heel whip [HW]). Na podstawie porównania kilku fotografii profesjonalnych i amatorskich biegaczy, […]
„Heel whip” (HW) to angielskie określenie na rotację tylnej stopy biegacza pojawiające się gdzieś pomiędzy oderwaniem stopy od ziemi, a przeniesieniem jej w przód przed miednicę. Pomimo iż ponad 50% […]
Jeśli ktoś zamiast czytać, woli słuchać, to dzisiejszy wpis dostępny jest także w formie głosowego omówienia. Aby lepiej zrozumieć siły oddziałujące na miednicę spójrzmy na to jak różnie wyglądają ruchy […]
Z punktu widzenia stopy, lądowanie w biegu składa się z 3 faz: #1 presupinacja – tuż przed uderzeniem o ziemię, stopa bez żadnego oporu (bo nie jest jeszcze zblokowana o […]
„Popraw symetrię biegu, aby poprawić swój wynik”, tego typu zdanie intuicyjnie ciśnie nam się na usta, gdy widzimy kogoś kto biega asymetrycznie. Np. wyobraźmy sobie biegacza, który prawą nogą wybija […]
W jednym z ostatnich wpisów omawialiśmy ciekawą różnicę w technice biegu, która wydaje się oddzielać biegową elitę od amatorów. Parametr, na podstawie którego powstał tamten wpis, skupiał się na przyspieszeniu […]
Są dwa wyraźnie odmienne podejścia do tego co powinno dziać się z naszym ciałem w momencie kontaktu stopy z podłożem w trakcie biegu. Dziś odpowiemy sobie na pytanie, które z […]
Pozostając w klimacie analizy różnic w technice biegu pomiędzy zawodowcami i amatorami, rozpoczętej tym wpisem, dziś omówię ciekawą i jednocześnie i silną różnicę, którą zauważyłem w trakcie testów. Do testów […]
Dziś czas na biegowy eksperyment, który pomoże nam odpowiedzieć na pytanie: na ile dobrze da się zmierzyć zmianę w technice biegu tej samej osoby? W jego ramach wykonałem dwie serie […]
Gdy zapytamy przeciętną osobą zainteresowaną bieganiem o to jaka jest optymalna kadencja najczęściej uzyskamy odpowiedź: 180 kroków na minutę. Niektórzy dodadzą, że nie ma co trzymać się tej wartości bardzo […]